Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om Lindome GIF

Följ

Lindome GIF

Följ oss för uppdateringar
Följ

Vi använder cookies för att ge dig bästa upplevelsen. Läs vår cookiepolicy här. Genom att fortsätta använda tjänsten godkänner du denna.

Okej

Kontaktinformation

Namn Lindome GIF
Adress Hällesåkersvägen 5
Postadress 43791 Lindome
E-post info@lindomegif.se
Orgnr 852000-1945
Kontonr BG 5875-6545
Öppettider Onsdagar 14:00-21:00 Torsdagar 9:00-15:00 eller enligt överenskommelse

Om Lindome GIF

Lindome GIF är en av de största fotbollsföreningarna i Göteborg och är belägen i Lindome i södra Mölndal.
Föreningen startades 1928 och nedan ämnas det att redogöra för Lindome GIF’s historia i väldigt korta drag och ger absolut inga anspråk på fullständighet. En fullständig historisk bakgrund önskar man utföra och skall när detta är klart kunna hittas på hemsidan och på kontoret.

Efter en sammanslagning av Anderstorps IF, Lindome JUF och Stationens IF bildades Lindome IF 1928 och föreningens första ordförande blev Ernst Nilsson. Samma år startades en serie som blev kallad Mölndal–Kungsbackaserien som då bestod av föreningar i Kungsbacka, Mölndal & Lindome. Lagen spelade om ett ståtligt vandringspris som IFK Mölndal vann första året (1928). Året därpå (1929) vann Lindome IF serien och fick höja vandringspriset åt skyarna, detta var sista året som serien spelades vilket gjorde att vandringspriset tillföll föreningen. Fortfarande kan man hitta vandringspriset, som blev föreningens första pokal, i föreningens klubbstuga på Lindevi .

Under 1930- och 1940-talet inbegreps inte bara fotboll i föreningen utan föreningen hade allmän idrott, bandysektion, idrottssektion och en simsektion. Beslut togs även om att starta orienterings-, skid- och handbollssektion.
1941 engagerades den första tränaren för representationslaget och han hette Ernst Thunell.
P.g.a. brist på fotbollsplaner i Lindometrakten beslutades det den 14 juli 1947 att fotboll för seniorer skulle upphöra tillsvidare, dock fortsatte den ungdomsverksamhet som fanns.

Kvinnorna kom på allvar in i föreningen 1959 då en damsektion bildades och de ägnade sig huvudsakligen åt gymnastik.

60-talet blev tragiskt för föreningen då ekonomin låg i botten och många spelare lämnat föreningen, detta gjorde att fotbollen för seniorer återigen fick upphöra. Bandy och gymnastik fanns kvar och man startade t.o.m. ett ungdomslag i ishockey.

På årsmötet den 29/11 1960 beslutades det att föreningen skulle byta namn till dess nuvarande namn Lindome GoIF. Dock kan det nämnas att o:et under senare år försvunnit och man nuförtiden endast säger GIF och inte GoIF.
1972 gick representationslaget rakt igenom serien efter att inte förlorat en enda match. Detta gjorde att man gick upp i div 5. Under 1975 flyttades laget över i Göteborgsserierna och därmed kom framgångarna oc efter endast ett år flyttades laget upp i div 4.

På senare år har ungdomssektionen bara växt sig större och starkare och redan 1980 hade föreningen 34 lag i seriespel varav 12 var flicklag. Det var 1969 som det riktigt tog fart och då föreningens ungdomssektion växte sig till en av distriktets största. Många av ungdomsspelarna fortsatte upp för att slutligen representera seniorlaget.

Sektionen har även arrangerat ett flertal årligen återkommande turneringar som växt sig större och populärare som bl.a. Snickarcupen och Lindome Cup, tyvärr har inte Lindome Cup överlevt men Snickarcupen (inomhuscup) som startade 1978 levde vidare till Pandemins start 2021. Efter 35 år bytte man 2014 från Five-a-side till att spela Futsal.

Under 1980-talet fanns även bordtennis och bandy i verksamheten. Tyvärr har föreningens historia mellan 1980 och 2000 till stor del förlorats, vilket är tragiskt. Är det så att man sitter inne på information om historia mellan dessa årtal tas all information tacksamt emot av kontoret. Även historia gällande damlagets framfart från 1980-2010 är välkommen.

Under 2000-talet börjar föreningens klättring i seriesystemen och på bara några år går man från att ha varit en div 5-förening på herrsidan till att 2005 göra historia då man för första gången tar sig upp i division 1, en makalös prestation med i princip endast Lindomefostrade spelare. Redan två år därefter sätter man ytterligare ett rekord då man klarar sig kvar i division 1 första gången någonsin mycket på grund av en fantastisk vårsäsong (att anmärka är att Lindome GIF vinner bägge matcherna 2008 mot anrika Öster med 1-0). Herrarna åkte därpå ur div 1 och har mellan 2010-2013 huserat i div 2.

Efter damernas sejour i div 2 avslutades 2008 då man åkte ur och därefter har man haft fyra tunga år där man snubblat på målsnöret mer än en gång. 2009 kom man tvåa efter Mossens BK och missade därmed uppflyttning, 2010 kom man återigen tvåa denna gång bara två poäng bakom Qviding FIF, 2011 kom man återigen tvåa bakom Mossens BK. 2012 vann man äntligen serien och detta väldigt övertygande men 20 vinster av 20 möjliga och 102-6 i målskillnad dock hade förbundet bestämt sig att ändra om i seriesystemet vilket innebär att man skulle trycka in en Elitetta för damer, detta innebar att våra damer fick kvala och allt gick väldigt bra till sista kvalmatchen mot IFK Örby som i de sista minuterna avgjorde med en straff vilket gjorde att man återigen snubblade på målsnöret. Under 2013 så upplever man nästan samma säsong som 2012, med en match kvar har man 18 segrar och en oavgjord match med en målskillnad på 103-8 och redan klara seriesegrare men återigen blir man tvungna att kvala och återigen snubblar man på målsnöret vilket gör att man även 2014 spelar i di .2.

Under 2000-talet händer det mycket kring föreningen. Inför säsongsstarten 2008 i division 1 herrar lade kommunen en konstgräsplan på Lindevi vilket förbättrar föreningens faciliteter avsevärt, hela 803 personer närvarade på invigningen den 26/4 på matchen mellan Lindome GIF–Skärhamns IK som slutade 4-1.

2009 anställde föreningen en ungdomsansvarig för att ge föreningens ungdomar ytterligare bättre förutsättningar. I slutet på 2009 anställdes även en marknadsansvarig vars huvudsakliga uppgift är att dra in mer pengar i föreningen på diverse sätt. Marknadsansvarig Mats Janson lämnade sin post i Lindome GIF under 2011 för att ta över som klubbchef för att rädda det ekonomiskt sjunkande skeppet Örgryte IS. Det bestäms även under 2009 att ytterligare en konstgräsplan skall byggas och detta på grusplanen som ligger i anslutning till klubbhuset. Konstgräset ligger klart för träning och match i april 2010. Många av de största satsningarna under 2000-talet har sitt ursprung från föreningens eldsjäl Jan Borg med familj.

2012 bestämdes det att ytterligare en konstgräsplan skall byggas. Denna ligger nu i direkt anslutning till parkeringen och är av en 5-manna storlek. Under 2013 har det även satts upp staket runt vissa delar av planen.

2013 har föreningen byggt bollförråd till varje åldersgrupp i ”gula huset” detta p.g.a. att bollar och material försvann alldeles för lätt när alla åldersgrupper delade på allt material. Därmed tror vi att man som åldersgrupp blir mer rädd om sitt material.

Därmed visar det sig att före detta bylaget Lindome GIF börjar växa in i kostymen som en av Göteborgsområdets största ungdomsföreningar med uppemot 1000 medlemmar under 2013.

År 2014 utnämndes Lindome GIF till Göteborgs mest framstående förening. Mycket tack vare allt arbete med ANDT och värdegrund. Samma är sätts publikrekord på Lindevi 5 augusti när 1043 åskådare ser herrmatchen i Svenska Cupen mot Örgryte IS.

År 2016 blev klubben vald till en av de sportsligaste och vänligaste klubbarna i Göteborg.

2021 under sommaren gjordes L1 (huvudplanen) om; ny dränering, nytt konstgräs och ny belysning. Samtidigt gjordes en stor investering på att förbättra övriga konstgräsytor på Lindevi.

Vi försöker att uppdatera denna text allt eftersom åren går. Så känner man att man har historier om föreningen under alla år så kan man kontakta kontoret så att dessa berättelser kommer med i vårt historiska arv.

MVH
Styrelsen i Lindome GIF